Zanimljivosti – Ritmička gimnastika


Takmičenja se u ritmičkoj gimnastici odvijaju u dve različite discipline: takmičenje pojedinki i takmičenje grupnih sastava, gde ansabl čini pet takmičarki (do svetskog prvenstva 1999. u Osaki ih je bilo šest).
Rekviziti koji se u ritmičkoj gimnastici koriste su vijača, obruč, lopta, čunjevi i traka, ali se u svakom takmičarskom olimpijskom ciklusu propisuju četiri (od postojećih pet), pa će tako u toku 2009. i 2010. godine, individualne takmičarke nastupati u vežbama vijačom, obručem, loptom i trakom (poluciklus bez vežbe čunjevima).
Grupni sastavi, za razliku od individualnih takmičarki koje vežbaju 4 vežbe, za svaku višebojsku titulu imaju dva nastupa pred sudijama: u prvoj vežbi njih pet koristi pet identičnih rekvizita (u 2009. je to 5 obručeva), a u drugoj vežbi je to kombinacija dva različita rekvizita (u 2009. su to 3 trake i 2 vijače).

Ritmička gimnastika, sport, takmičenje među ženama koje uz muziku izvode kombinaciju gimnastike i plesa . Ritmička gimnastika je evoluirala tokom godina, ali je počela da dobija široku popularnost od 1961, kada je kongres Međunarodne Gimnastičke federacije (FIG) u Štutgartu (Nemačka) odlučio da održi međunarodna takmičenja u ritmičkoj gimnastici.
Od 1984, ritmička gimnastika je uključena u program Olimpijskih igara
 
Deca i škola , Marija Gajevic © 2010 - 2013