Mladenovac * Mladenovac naš grad

MLADENOVAC - Na ovoj stranici ćemo ukratko putem ovog posta i postova tj. stranica na ovom blogu pokušati da Vam predstavimo naš grad i njegove turističke potencijale kao i kulturno istorijske spomenike.

Sajtovi i blogovi o Mladenovcu
* www.mladenovac.rs
* Moj Mladenovac
* Mladenovac tourism

Video klip o Mladenovcu ....


Mladenovac je od Beograda udaljen 50-ak kilometara ka jugu. Svojom južnom i istočnom granicom odvaja područje Beograda od Šumadije i Podunavskog regiona, gde su mu susedne opštine Arandjelovac, Topola, Smed. Palanka, Smederevo.
Na severozapadu i severu mladenovačka opština se graniči sa dve beogradske prigradske opštine, Sopotom i Grockom. Mladenovac leži na železničkoj magistrali Beograd - Niš - Atina i na raskrsnici puteva prema Kragujevcu, Kraljevu, Ibarskoj magistrali, S. Palanci, V. Plani, Aranđelovcu i Kosmaju. Od autoputa Beograd - Niš udaljen je 13 km, a s njim je povezan preko Malog Požarevca, dok veza sa autoputem postoji i preko Dubone i Velike Plane.
Grad leži na nadmorskoj visini od 138 m. Područje opštine obuhvata površinu od 338 kvadratnih km, ima 5 gradskih mesnih zajednica i 17 sela (Selo Mladenovac, Rajkovac, Granice, Međulužje, Jagnjilo, Rabrovac, Markovac, Pružatovac, Velika Ivanča, Koraćica, Amerić, Vlaška, Senaja, Sepšin, Dubona, Velika Krsna, Kovačevac) gde živi oko 60 000 stanovnika, dok je u samom gradu nastanjeno oko 25 000 ljudi (popis iz 1991.g.).
Po popisu iz 2002 god. Mladenovac ima ukupno 55.079 stanovnika.
Zauzima površinu od 33.900 ha.
Dan opštine je 2. avgust, dan kada je Mladenovac 1893. godine proglašen za varoš.

Video snimak o Mladenovcu
 
Deca i škola , Marija Gajevic © 2010 - 2013