Ritmička gimnastika poboljšava zdravlje kostiju

Ritmička gimnastika poboljšava zdravlje kostiju kod adolescentkinja.

Ritmička gimnastika je lep, dinamičan i privlačan sport za devojke svih uzrasta i sposobnosti. Ritmička gimnastika nudi jedinstven spoj muzike, pokreta, a već je u predhodnim postovima pisano o prednostima ritmičke gimnastike kao sporta za devojčice. Ovde ćemo preneti jednu studiju koja govori o prednostima ritmičke gimnastike i uticaja na zdravlje devojčica.

RITMICKA GIMNASTIKARitmička gimnastika poboljšava zdravlje kostiju kod adolescentkinja, tvrde grčki naučnici. Rad tj. studija je objavljena maja 2010.god.

Prethodne studije adolescentkinja tj. tinejdžerki su uočile vezu između vežbanja i povećanja gustine kostiju i snage kostiju , rekao je Simeon Tournis , sa Univerziteta u Atini u Grčkoj i glavni autor studije . "Naši rezultati pokazuju da obuka u ritmičkoj gimnastici značajno poboljšava zdravlje kostiju kod adolescentkinja tj. tinejdžerki. Sa obzirom na to da osteoporoza počinje u detinjstvu , može se reći da ako devojke nastave da treniraju ritmičku gimnastiku i posle adolescencije, čak iako je njihov trening manje intenzivan , one imaju smanjen rizik od preloma kostiju kasnije u životu. "

U ovoj studiji , istraživači su procenjivali zdravlje kostiju od 49 devojčica uzrasta od 9 i 13 godina . Dvadeset i šest devojčica su ritmičke gimnastičarke koje su trenirale najmanje dve godine, i 23 devojčice koje su imale samo osnovno fizičko obrazovanje. Istraživači su volumetrijski merili gustine kostiju , mineralne delove kostiju i kortikalne debljine ( spoljne ljuske od kosti ) kod svake devojčice i utvrdili da devojke koje su prošle kroz intenzivnu obuku iz ritmičke gimnastike tj. koje su trenirale imaju povećanu debljinu kostiju i snažnije kosti .

"Postoji mali broj studija koje su procenile efekat povećanog vežbanja(treniranja ritmičke gimnastike,u ovom slučaju) na gustinu kostiju i njihovu geometriju ", rekao je Tournis . "Međutim, prema našem saznanju, ovo je prva studija koja je ispitala efekat dugoročnog treniranja ritmičke gimnastike na geometriju kostiju koristeći perifernu kvantitativnu kompjuterizovanu tomografiju ( pKCT ) uz detaljne procene koštanih markera "

Preuzeto sa: Medindia

Naslov: Rhythmic Gymnastics Improves Bone Health In Adolescent Girls
 
Deca i škola , Marija Gajevic © 2010 - 2013